Anasayfa
Blog
Randevu Al
Whatsapp

BİPOLAR KİŞİLİK YAPISINA SAHİP KİŞİLERLE İLİŞKİ

bipolar bozukluk

BİPOLAR KİŞİLİK YAPISINA SAHİP KİŞİLERLE İLİŞKİ

Şahika İzgi Yılmaz

Şahika İzgi Yılmaz

Tüm Yazılar

Bipolar kişilik yapısına sahip kişilerle ilişki. Bipolar kişilik yapısı, insanların duygularındaki normal iniş çıkışların ötesine geçen, yoğun ruh hali değişikliklerinin var olduğu dönemleri içeren bir kişilik yapısıdır. Bu kişilik yapısına sahip kişiler, bazı dönemler kendisini coşkulu, enerjik veya heyecanlı hissedebilirken ( mani dönemi) bazı dönemlerde huzursuz, yorgun veya üzgün hissedebilir (çökkünlük dönemi ).

Bipolar Kişilik Yapısına Sahip Kişilerle İlişki

Bipolar kişilik yapısına sahip kişilerde görülen ruh halindeki yoğun değişiklik, kişilerin iletişim kurmasını ve sosyalleşmesini olumsuz etkileyebilen bir faktördür. Bu durum aynı zamanda ilişkideki karşı tarafı, partnerinin ne zaman bir ruh hali değişikliği yaşayacağını bilemediğinden zorlayabilir. Dolayısıyla kişinin her gün ne ile karşılaşacağını bilememesi stresli ve yorucu olabilir. Ancak tüm bunlara rağmen bipolar kişilik yapısına ait belirtilerin kontrol edilebilir olduğunu bilmek önemlidir.

Bipolar kişilerle olan ilişkilerde sorunlara neden olabilecek durumun kendisi değil, bipolar kişilik yapısın belirtileridir. Bu belirtileri bilmek ve belirtilerin açığa çıkacağı koşullar hakkında bilgi edinmek, bipolar kişilik yapısına sahip kişinin ne yaşadığını anlamaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda tetikleyiciler hakkında bilgi edinmek, koşullar ortaya çıktığı zamanlarda kişinin desteklenmesini veya tetikleyicilerden uzak durmasını sağlayabilir.

Kişi bazen bipolar kişilik yapısına sahip olabilir ancak bunu fark edemeyebilir. Bu kişinin duygusal durumunu değerlendirmenin en iyi yolu, onun hakkında açık ve dürüst bir konuşma yapmaktır. Bipolar kişilik yapısına sahip kişinin kendisi ve düşünceleri hakkında ne fark ettiklerini sormak, nasıl hissettiklerine dair fikir edinmenin iyi bir yolu olabilir. Aynı zamanda bu kişiye uzman yardımı almasını sağlamak için destek vermek, bir sonraki adımı atmasına yardımcı olabilir.

Bipolar kişilik yapısına sahip kişiyle ilişkide olan birey, kendisini yalnız hissetme, kişinin manik ya da çökkünlük dönemlerinde korku içinde yaşama, bu dönemler dışında tekrar aynılarını yaşama kaygısı gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla kişinin kendi psikolojik sağlığına dikkat etmesi, gerekirse bir uzmandan yardım alması önemlidir.

KAYNAKÇA

-Grover, S., et al. (2017). Bipolar affective disorder and its impact on various aspects of marital relationship.

-Sheets, E. S., & Miller, I. W. (2010). Predictors of relationship functioning for patients with bipolar disorder and their partners.

Şahika İzgi

Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden onur derecesi ile mezun olduktan sonra burslu olarak başladığı FMV Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamlamıştır.

Tüm Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir