Anasayfa
Blog
Randevu Al
Whatsapp

EMDR ile İlgili Merak Edilenler

sahikaizgiyilmaz

EMDR ile İlgili Merak Edilenler

Picture of Şahika İzgi Yılmaz

Şahika İzgi Yılmaz

Tüm Yazılar

Paylaş

EMDR terapisinin teorik alt yapısı nedir?

EMDR terapisinin gelişimi 1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başlamıştır. Dr. Shapiro bu etkiyi travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde bilimsel olarak incelemiş ve tedavide sağlanan başarıyı gösteren çalışmasını yayımlamıştır (Journal of Traumatic Stress, 1989). Shapiro’nun hipotezine göre beyin, fizyolojik temelli bir sistemle, her yeni deneyim aracılığı ile kendisine ulaşan bilgiyi işler ve işlevsel hale getirir. Duygu, düşünce, duyum, imge, ses, koku gibi bilgiler işlenip ilişkili anı ağlarına bağlanarak bütünleşir. Böylece o deneyimle ilgili öğrenme gerçekleşir. Edindiğimiz bilgiler gelecekte tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirmek üzere depolanmış olur. Dr. Shapiro’nun AIP modelinin hipotezine göre, eğer travma ile ilişkili bilgiler tamamen işlenmezse, travma sırasında ki duygular, algılar ve çarpık düşünceler deneyimlendikleri gibi kaydedilir. İşlenmemiş bu deneyimler şimdi ki psikolojik sorunların ve olumsuz tepkilerin alt yapısı haline gelir. EMDR ile yanlış kaydedilmiş/işlenmemiş anı ile diğer anı ağları arasında ilişki kurulması, öğrenmenin sağlanarak bilginin adaptif bir şekilde depolanması mümkün olur. 

EMDR terapisi nasıl uygulanır?

EMDR terapisi önce geçmişi sonra bugünü ve son olarak da geleceği ele alır. Öncelikli olarak geçmişin ele alınmasının sebebi geçmişte yaşanan ve çözümlenemeyen travmaların içinde bulunduğumuz zamanı etkiliyor olmasıdır. Bu yüzden amaçlanan nokta geçmişe dönmek, sorunun kaynağını bulmaktır. Geçmişteki sorunlar çözümlendiğinde bugünkü sorunların da çözülmüş olması hedeflenir. Eğer şimdi ki zamanda çözümlenemeyen durumlar varsa bir sonra ki adımda onlarla ilgilenir. Danışanın psikoterapi süreci sonrası hakkında endişeleri olabilir bu sebeple EMDR ile gelecek için de çalışmalar yapılır.

EMDR ne amaçla kullanılır?

EMDR herhangi bir travmadan dolayı oluşan olumsuz tepki ve davranışları, korkuları ve genel olumsuz duyguları azaltmak için kullanılır. Bunun yani sıra performans geliştirme, kendilik değeri ve özgüven geliştirme gibi çeşitli alanlarda da kullanılmaktadır.

EMDR neden/nasıl işe yarıyor?

EMDR terapisi bu kadar başarılı kılan şey terapinin danışanın zihninde gerçekleşmesidir. EMDR terapisi konuşma üzerine değil travma olayının düşünülmesi ve hatırlanması ve hisler üzerinden ilerler. İnsanlar konuşmalarından ortalama yedi kat daha hızlı düşünürler. Bu terapinin daha hızlı işlenmesine ve etki etmesini sağlar.  

EMDR terapisinin etkinliği kanıtlandı mı?

EMDR birçok uluslararası sağlık ve devlet kurumu tarafından da etkili bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO, World Health Organization)

Amerikan Psikiyatri Birliği (American Psychiatric Association)

Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları Birliği (International Society for Traumatic Stress Studies)

Amerika Savaş Gazileri Bakanlığı (U.S. Department of Veterans Affairs)

Amerika Savunma Bakanlığı (U. S. Department of Defense)

Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı (United Kingdom Department of Health)

Ulusal İsrail Akıl Sağlığı Kurulu (Israeli National Council for Mental Health)

Daha fazla bilgi aşağıdaki web sitelerinde bulunabilir:

EMDR International Association: www.emdria.org

EMDR Europe: www.emdr-europe.org

EMDR Institute: www.emdr.com

EMDR Türkiye: www.emdr-tr.org

Şahika İzgi

Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden onur derecesi ile mezun olduktan sonra burslu olarak başladığı FMV Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamlamıştır.

Tüm Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: