Anasayfa
Blog
Randevu Al
Whatsapp

Çocukların Arkadaşlık İlişkisi

sahikaizgiyilmaz

Çocukların Arkadaşlık İlişkisi

Şahika İzgi Yılmaz

Şahika İzgi Yılmaz

Tüm Yazılar

Çocuklar kurduğu arkadaşlıklar hayatlarının büyük bir parçası haline gelir. Arkadaşlık bağları, sosyal ve duygusal gelişim için çok önemlidir. Arkadaş edindikçe okula gitme istekleri ve motivasyonları da artar. Bu durum onları akademik ve sosyal açıdan olumlu etkiler. Arkadaş edinmek çocukların kişiliklerini de şekillendirir, kendilerini daha iyi tanımalarına ve kendi kimliklerini belirlemelerine yardımcı olur.

Arkadaşlığın en önemli gereksinimleri şefkat, empati, paylaşımcı olmak ve dinleme gibi sosyal becerileridir. Empati ve şefkat becerileri yüksek olan çocuklar daha kolay arkadaşlık kurabiliyorlar. Ayrıca empati ve şefkat becerileri yüksek çocuklarla arkadaşlık kurmak diğer çocuklar için de olumlu sonuçlar veriyor. Bu becerileri sahip olan çocuklarla arkadaşlık kurmak çocuklarda uzun vadede duygusal olumluluğunu arttırıyor.

İlkokul çağındaki çocuklar kendi cinsiyetinden çocuklarla arkadaşlık kurma eğilimi gösterirler. Aynı zamanda kendileri ile ortak yönleri ve merakları olan çocuklarla daha iyi anlaşabilirler. Çocukların eğlendiği, güven duyduğu ve duygusal anlamda iyi hissettiği diğer çocuklarla arkadaş olma olasılıkları daha yüksektir.

Farklı kişilik özelliklerine sahip çocuklar ailelerinden farklı açılardan desteğe ihtiyaç duyarlar. Eğer utangaç bir yapıları varsa sosyal beceri uygulamak için destek ve teşvike, çok hareketli bir yapıya sahipse de davranışlarını kontrol etme ve düşüncelerini denetlemek ve düzenlemek için farklı şekilde yardıma ihtiyaç duyabilirler. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için yapılabilecek en basit aktivite çocuğunuza kendini tanıtma, karşısında ki konuşurken dinleme, söz alma, fikir önerme, teşekkür etme, özür dileme ve başka çocukları oyuna davet etme gibi temel sosyal becerileri öğretmektir. Bu becerileri çocuğunuzla oyuncaklarıyla oynarken senaryolar yaratarak destekleyebilirsiniz. 

Bunların yanı sıra okuldan arkadaşlarını eve veya başka bir etkinliğe davet etmek de çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmek için faydalı olabilir. Bu buluşmalar sırasında çocukların eğlendiği ve zevk aldığı aktiviteler seçilebilir fakat bu buluşmaların 1-2 saat gibi kısa olmaları daha yararlı olabilir. Böylece çocuklar sıkılmaz ve anlaşmazlık yaşanmaz.

Çocukları okul dışında spor ve sanatsal aktivitelere yönlendirmek onların sosyal becerilerini ve kendilerine olan güvenlerini geliştirecektir. Çocuğunuzun seçilen aktiviteyi sevdiğinden ve istediğinden emin olmak önemlidir. Okul dışında hoşlandıkları bir aktivitede yer almak onlara kendileriyle ayni ilgi alanları olan çocuklarla tanışma şansı verecektir.

Şahika İzgi

Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden onur derecesi ile mezun olduktan sonra burslu olarak başladığı FMV Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamlamıştır.

Tüm Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir