Anasayfa
Blog
Randevu Al
Whatsapp

ÇOCUKLAR OKULA BAŞLARKEN

sahikaizgiyilmaz

ÇOCUKLAR OKULA BAŞLARKEN

Şahika İzgi Yılmaz

Şahika İzgi Yılmaz

Tüm Yazılar

Çocuklar okula başlarken, anaokulu, çocuklar için heyecan verici bir dönemdir. Çocukların eğitim hayatlarının ilk adımları ve bu uzun yolculuğun temelleri anaokulunda atılır. Küçük çocuklar anne ve babalarını güven kaynağı olarak görürler. Çocuğunuz anaokuluna başladığında alışık olduğu bu sistemden, büyük ve yabancı bir dünyaya adım atar, bu durum da çocukta kaygı ve endişeye yol açabilir. Daha önce okul, kreş gibi deneyimleri olan çocuklar da okula bir süre ara verildiği için benzer süreçlerden geçerler.

Çocuğunuz okula başladığında alışık olduğu güvenli bölgeden çıkıp yeni kurallar, öğretmenler ve yeni arkadaşlarla dolu bir dünyaya adım atmak zorunda kalır. Çocukların bu ortama uyum sağlayabilmesi için belli bir zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluğa ulaşmış olması gerekir. Anaokulu aynı zamanda çocuğun bu becerileri geliştirebilmesi için ilk adımdır.

Çocuklar okula başlarken

Çocuğun okula başlama sürecini olabildiğince problemsiz geçirebilmesi için bazı yöntemler uygulanabilir.

Çocuklar okula başlarken aile içinde edindiği deneyimleri ve alışkanlıkları da beraberinde getirir. Evde bağımsızlığı teşvik edilen, yaşına ve gelişimine uygun sorumluluk ve görevleri yerine getirebilen, sosyal ortam deneyimi olan çocuklar okula kolayca uyum sağlayabilecektir.

Okula başlamak hem sizin hem de çocuğunuzun günlük rutinini değiştirecektir. Önceden bir rutin planı geliştirmek ve bu rutini okul yılı başlamadan önce uygulamak çocukların okula daha çabuk uyum sağlamasında faydalı olacaktır. Bu rutine önceden alışmaya başlarlarsa okul başladığında uyum sağlamaları gereken daha az etken olur.

Son olarak, çocuğunuza kaygılarını paylaşması için fırsat verin. Onu neyin endişelendirdiğini sormak ve endişelerinin normal olduğunu ona söyleyip, şefkatle yaklaşmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu şekilde kaygılarının yükünü bırakmış olur ve çözüm aramaya başlanabilir. Yaşayacağı problemlerin olası çözümlerini görmek çocuğu rahatlatır. “Endişelenme!” veya “Her şey yoluna girecek!” demekle yetinmemek ve “Okulda en kötü ne olacağını düşünüyorsun?” sorusunu sormak kendini ifade etmesine yardımcı olacaktır. Çocuğun aklındaki bu en kötü senaryoya uygun çözüm yollarını belirlemek çocuğunuza doğabilecek beklenmedik bir durumla başa çıkması için bir örnek göstermiş olacaksınız. Konuşmanızın sonlarına doğru “Okulun ilk günü ile ilgili en çok heyecanlandığın üç şey nedir?” gibi okulun pozitif yönleri hakkında konuşmasını sağlayabilirsiniz.

Neler yapılabilir?

  1. Çocuklar kadar velilerin sakin ve gerginlikten uzak olmaları çok önemlidir. Çünkü ebeveynlerin duygu durumu bir şekilde çocuklarına yansır. Bu noktada öncelikle ebeveynler soğukkanlı ve kaygılarını kontrol edebilir olmaya özen göstermelidirler.
  2. Okula başlamadan önce, çocuklara okul ve öğretmenle ilgili gerçekçi bilgiler vermek, okulda bir gününün nasıl geçeceğini anlatmak, eğitimin online yapılacağı kısımlar mevcut ise bununla ilgili detayları vermek verimli olacaktır. Çocukların tam ve yeterli bilgi edindikleri durumlarda endişe seviyelerinin de düştüğü görülecektir.
  3. İlk haftalarda okulu ve öğretmeniyle ilgili sohbetler etmek faydalı olacaktır. Fakat çocuktan bu konularla ilgili bilgi edinme yöntemi sorgulamadan uzak olmalıdır. Burada çocuğun dikkatle ve eleştirilmeden dinlenmesi önemlidir.
  4. Ayrıca veli-okul ve veli-öğretmen ilişkisinin ilk günden itibaren önemi gözden kaçırılmamalıdır. Gerekli olduğu durumlarda hem adaptasyon aşamasında hem de ileriki aşamalarda karşılıklı bilgilendirme sağlanarak, uyum içerisinde işbirliği yapılmalıdır.

Şahika İzgi

Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden onur derecesi ile mezun olduktan sonra burslu olarak başladığı FMV Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamlamıştır.

Tüm Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir