Teknoloji ürünleri sürekli gelişmeye devam ediyor. Çocuklarda Güvenli Teknoloji bu gelişmeler geçmişte çocukların ekran karşısında geçirdikleri zamanın gittikçe artmasına yol açıyor. Ebeveynler, çocuklarının yaş grubuna uygun olmayan sitelere girmelerinden, şiddet içerikli oyun oynamalarından, ekran karşısındaki geçirdikleri zaman sebebiyle derslerini ihmal etmelerinden, çocuklar arkadaşlık ilişkilerinin zayıflamasından ve çocukların yalnızlaşmasından ve çocukların bu teknolojik aletlere bağımlılık geliştirmesinden endişe etmektedir. Bununla birlikte, ebeveynler çocuklarının hızlı bilgi alışverişinde bulunabilmelerini, çocukların ilgi alanlarını geliştirmelerine yönelik uygulamayı kullanabilmelerini, değişen toplum şartlarına uyum sağlayabilecek her türlü soruna yeni çözümler getirebilecek bir birey olarak yetişmelerini istemektedir. Bu nedenle teknoloji kullanımında içeriğin ve sınırların belirlenmesi önem taşıyor.
Bugün çocuklar için TV’ler, bilgisayarlar, oyun cihazları, cep telefonları ve tabletler günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Ekran teknolojileri, onların öğrenmelerinin, sosyalleşmelerinin ve eğlenmelerinin önemli bir parçası oldu. Fakat, ekran karşısında geçirilen zaman arttıkça çocuklar için riskler başlıyor. Birçok araştırma, çocukların yetişkinlere göre üç ile on kat daha fazla radyasyonu absorbe ettiğini ortaya koymuştur. Ulusal Sağlık Enstitülerinden (NIH) yapılan araştırmalar, düşük seviyelerde bile radyasyona maruz kalmanın beyin fonksiyonunu değiştirdiğini ortaya koydu. Bazı araştırmalar ise radyasyona maruz kalmanın öğrenme ve hafızadan sorumlu beyin bölgelerine zarar verdiğini göstermektedir. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmada ise doğum öncesinde şiddetli radyasyona maruz kalmış bebeklerin, çocukluk döneminde dürtüsel davranışlarının arttığını ve bellek işlevlerinin yaşıtlarına göre daha zayıf olduğunu göstermektedir.
Anne Babalar Çocuklarının Güvenli Teknoloji Kullanımı İçin Neler Yapmalılar ?
Sevdikleri çok sayıda aktiviteye sahip olma, çocukların yaşamlarında dengeyi kazanmalarına ve çeşitli beceriler ve ilgi alanları geliştirmelerine yardımcı olur. Bu sebeple çocuklarınıza boş zamanın her zaman ekran zamanı anlamına gelmediğini anlamalarında yardımcı olun. Onları, ilgilendikleri aktivitelere yönlendirin.
Çocuklarda Güvenli Teknoloji
Çocuğunuzun ekran karşısında geçirdiği zamana bir sınırlandırma getirin. İlkokul çağı çocuğun bir teknolojik alet ile geçirdiği vakit en fazla 2 saat olmalıdır. Çocuğun evde olduğu saat geç bir saat ise bu süre kısaltılarak evde olduğu zamanı aile bireyleri ile geçirmesi teşvik edilmelidir.
Çocuğunuz ekran karşısında çok uzun zaman geçiriyorsa bu alışkanlığını değiştirmek zaman alabilir. Çocuğunuzun bu duruma direnç göstermesi normaldir. Çocuklar, getirdiğiniz sınırlandırmaya uyum sağlayana kadar ve devamında tutarlı olun ve kararlaştırılan plana sadık kalın.
Çocuğun ilgilendiği programlar ve oyunlar ebeveynler tarafından seçilmeli ve izlenmeli ve şiddet içermemelidir. Çocuklarınızın hangi platformları, yazılımları ve uygulamaları kullandığını, web’de hangi siteleri ziyaret ettiklerini ve çevrimiçi olarak ne yaptıklarını öğrenin.
Haftada ekransız en az bir gün olması tüm ailenin birlikte bir şeyler yapmasını sağlayabilir. Ailenizin ekransız gününü her hafta aile üyelerinden birisinin planlamasına izin verin. Böylelikle çocuğunuza da söz hakkı tanıyarak sorumluluk almasına da destek vermiş olursunuz.
Çocukların bu alanda da modeli olduğunuzu unutmayın. Kendiniz güvenle kullandığınızdan emin olun. Çocuğunuz ile birlikte ailenize özgü bir teknoloji kullanım kılavuzu hazırlayabilirsiniz.