Anasayfa
Blog
Randevu Al
Whatsapp

Çocuk ve Oyun

sahikaizgiyilmaz

Çocuk ve Oyun

Şahika İzgi Yılmaz

Şahika İzgi Yılmaz

Tüm Yazılar

Oyun, çocukların uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlık alanı, onların gelişimi ve psikolojik iyi oluşları için çok önemlidir. Oyun, çocukların beyin gelişimini destekler, yeni nöral bağlantılar oluşmasına katkıda bulunur; başkalarının duygusal durumunu algılama ve sürekli değişen durumlara uyum sağlama yeteneğini geliştirir. Çocuğun, düşüncenin veya eylemin yeniden yapılandırılmasını gerektiren sorunlara yeni çözümler oluşturabilecek davranışları bir araya getirmesini sağlar. Bütün bunlar çocuğun bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal iyi oluşuna katkıda bulunur.

Oyun, yaşam boyu öğrenme için temel oluşturur. Erken çocukluk dönemi, çocuğun etkin öğrendiği bir dönemdir. Çocukların oyun oynaması, yaşadıkları dünyayı anlamalarına ve dış dünyadan aldıkları bilgiyi yapılandırmalarına yardım etmektedir. Sorgulayan ve oyun yoluyla yeni bilgilere ulaşan çocuk, sorgulayabilme becerisi kazanmış olur.  Ayrıca serbest oyun, çocuklara kendilerini kendilerini nasıl eğlendireceklerini de öğretir, ki bu dijital yaşam ortamında değerli bir beceridir.

Oyun çocuk için aynı zamanda iyileştiricidir. Çocuk oyun içinde yaşadığı duyguları oyun ve oyuncaklar yolu ile dile getirir.  Böylece çocuk, yaşadığı bir zorluk ile oyun içinde onlara yer vererek baş edebilir. Haim G. Ginott’un da dediği gibi “Oyuncaklar çocuğun kelimeleridir. Oyunu ise, ne anlatmak istediğidir”.  Yani oyun çocukların ruhsal yaralarını iyileştirmede etkilidir.

Oyun aynı zamanda ebeveynlere çocuklarıyla ilgilenmeleri için iyi bir fırsat sunar.

Anne Babalar Çocukları ile Nasıl Oyun Oynamalıdır ?

Çocuğunuzla keyifli ve verimli oyun oynama zamanları geçirmek için belirli zamanlar planlayabilirsiniz. Özellikle yoğun çalışan ebeveynlerde bu zamanları “Anne-oğul/kız oyun zamanı” veya “Baba-oğul/kız oyun zamanı” olarak isimlendirilmesi çocuğun aklında kalması için önemlidir. Bu, size özel olan serbest oyun zamanında teknolojik aletlerden mümkün olduğunca uzak kalmaya çaba gösterin. Oyun zamanını belirli bir süre ile sınırlandırabilirsiniz. Oyunu sonlandırırken çocuğunuzun öfkelenmemesi için bu süreyi oyuna başlamadan önce mutlaka belirtin. Ayrıca, bu sürenin bitişine son 10 dakika ve son 5 dakika kala hatırlatma yapın. Çocuğunuz henüz saatleri öğrenmemişse, belirlediğiniz süreyi bir saat üzerinden anlatın. Örneğin; şu anda uzun olan çizgi (yelkovan), 12’nin üstünde ve bu uzun çizgi 6’ya geldiği zaman oyun zamanımız dolmuş olacak şeklinde çocuğun anlamasını sağlayın. Oyun zamanlarının en önemli kuralı her iki kişinin de keyif alacağı bir oyunun seçilmesidir. Unutmayın ki çocuklar sizin hissettiklerinizi hissederler. O yüzden karşılıklı keyif almanız çok önemlidir.

Şahika İzgi

Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden onur derecesi ile mezun olduktan sonra burslu olarak başladığı FMV Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamlamıştır.

Tüm Yazılar